10 jaar InfoBuilder

Ruim 10 jaar geleden begon InfoBuilder als niets meer dan een stel losstaande conversies voor een paar klanten. In de loop der jaren groeide het aantal conversies en het beheer hiervan noodzaakte tot een andere aanpak. Het resultaat hiervan was de eerste versie van InfoBuilder. We hadden inmiddels veel geleerd van de wensen van onze klanten dus dit reflecteerde zich in de opzet van InfoBuilder. Na een paar zeer aparte wensen van klanten was het duidelijk dat InfoBuilder aan een nieuwe opzet toe was. Er werd een nieuwe centrale engine en een support-bibliotheek ontwikkeld waarvan iedere conversie gebruik kon maken zonder de beperkingen die voorheen voor sommige bestandsconversies een probleem opleverden. Dat was al vele malen beter dan we tot dan toe gewend waren.

Het bleek dat deze nieuwe opzet prima werkte maar dat het aantal conversieprocessen dat hiermee zonder prestatieverlies bediend kon worden te beperkt was. Na een jaar denken, tekenen en proberen werd de knoop doorgehakt en werd een start gemaakt met het uiteindelijke ontwerp van de huidige versie van InfoBuilder. De ontwikkeling werd gestart en het duurde ruim anderhalf jaar voordat de nieuwe InfoBuilder gereed en uitgebreid getest was zodat deze in productie gezet kon worden. In deze versie zit alles wat we in de loop der jaren geleerd hebben. Er kan naar behoefte oneindig geschaald worden zodat we iedere mogelijke cliƫnt een perfecte procesomgeving kunnen bieden. De voorheen beperkte rapportagemogelijkheden zijn volledig verdwenen en het is nu mogelijk om iedere mogelijke soort rapportage te maken zolang de gegevens daarvoor aanwezig zijn. Dat was voorheen een probleem maar nu worden procesgegevens in een database opgeslagen. Voorheen werden rapporten on-the-fly tijdens het conversieproces geproduceerd maar nu kunnen we ieder mogelijk rapport achteraf maken en zijn er dus geen beperkingen meer.

Omdat we geen externe financiering wilden werd zoveel mogelijk gebruik gemaakt van open source software en tools. Dat bleek een gouden greep. Vrijwel direct bleek dit een prestatieverbetering op te leveren die sommige processen 100 keer sneller maakten. De kleinste snelheidsverbetering was nog steeds 10 keer sneller dan voorheen. Ook de betrouwbaarheid is veel beter was geworden. De incidentele vertragingen die we eerder hadden zijn volledig verdwenen. De ruim beschikbare beheerstools maken alles ook een stuk makkelijker. Dit alles heeft ons doen besluiten om dit te handhaven voor zowel onze productieomgeving als onze administratie. Tot op heden hebben we hier geen spijt van gehad. Deze laatste versie van InfoBuilder is inmiddels bijna 2 jaar actief en we hebben tot op heden geen enkele onderbreking in de services gehad.

De InfoBuilder zoals die er nu staat is het resultaat van ruim 10 jaar ervaring met dataprocessing en bestandsconversies. Op dit moment kunnen we ons niet voorstellen wat er nu nog aan verbetert kan worden maar wie weet wat de toekomst nog brengt.